Det var när Anders Hallberg studerade till läkare som han för första gången kom i kontakt med bemanningsbranschen.
– Då låg de på mig ganska mycket och ville att jag skulle jobba, och det var ju bra extrapengar på loven.
Startade eget bemanningsföretag
När han sedan tog examen startade han tillsammans med några vänner ett eget bemanningsföretag. Alla i bolaget var läkare och de administrativa kostnaderna var i stort sett noll.
– Då kunde du i princip få alla pengar själv, vi hade bara en kille i Stockholm som satt och skötte kontorsjobbet. Det var för 15 år sedan och då var det den bästa surfvågen att ligga på, säger han.
Med åren gav sig fler in i branschen och kraven på bemanningsföretagen blev allt större, vilket gjorde att Anders Hallberg och hans vänner till slut lade ner verksamheten.
”Tjänar inte mycket mer”
Sedan dess har han arbetat i alla möjliga konstellationer. Han har varit egenföretagare med klinik i Gnesta och han har arbetat via bemanningsföretag och därigenom blivit utskickad till olika vårdgivare i hela landet. För tillfället har han en egen firma som anlitas av ett bemanningsföretag, som i sin tur anlitas av vårdcentraler.
Det låter som rätt många mellanhänder?
– Ja, man tjänar inte så mycket mer faktiskt på att vara stafettläkare som många tror.
Han berättar att arbetsklimatet är tufft och att stafettläkarna oftast får extra stor arbetsbörda.
– Nu senast när jag var iväg jobbade jag först en natt på akuten och sedan när jag gick av jouren där började jag direkt på vårdcentralen.
Frihet före trygghet
Varför väljer man ändå att arbeta som stafettläkare?
– För mig är det friheten, jag blir rastlös. Man får uppleva så mycket och träffa så många olika människor.
Under de senaste året har Region Sörmland arbetat hårt för att minska beroendet av hyrpersonal, och ännu har man inte uppnått sitt mål. Men faktum kvarstår – en del läkare och sjuksköterskor är inte intresserade av en fast anställning.
– Nej det är inget för mig, säger Anders Hallberg.