Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statligt stöd till kulturskolan sänks kraftigt – tusen elever i Eskilstuna påverkas Foto: SVT

Statligt stöd till kulturskolan sänks kraftigt – tusen elever i Eskilstuna påverkas

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har kulturskolan i Eskilstuna jobbat med öppna verksamheter för barn och unga i områden som de tidigare haft svårt att nå ut till. Det har finansierats med hjälp av ett statsbidrag som kommer halveras, efter ett beslut från riksdagen.

Pengarna började delas ut år 2016 och har för Eskilstunas del legat på mellan 1,5 miljoner och 800 000 kronor. I maj kommer besked om hur mycket bidragspengar som delas ut för kommande läsår. En summa som blir betydligt lägre än den senaste.

– I bästa fall blir det hälften, säger kulturskolechefen Mikael Källarsson.

Stödet kan försvinna helt

Det finns i nuläget inte heller något beslut om att förlänga statsbidraget, vilket kan innebära att det försvinner helt till 2024. Något som i första hand kommer påverka kulturskolans öppna verksamheter som erbjuder gratis kulturaktiviteter för barn i Fröslunda, Årby, Lagersberg, Skiftinge och Nyfors.  

– Oftast är vi på plats på mötesplatser och fritidsgårdar där barn och unga är, säger Mikael Källarsson som samtidigt pekar på att nedskärningarna kan komma att påverka kulturskolan även på andra sätt.

– I värsta fall är det tjänster som försvinner och det påverkar ju direkt möjligheterna att ta emot elever.

Hör kulturskolechefen berätta mer om det indragna stödet och vad han ser att den öppna verksamheten betyder för unga i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.