Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nyköpingshandlaren och ordförande i Livsmedelshandlarna, Mårten Tenne, om varför bland annat paprika är så dyrt just nu. Foto: SVT

Nyköpingshandlaren tror på sjunkande priser: ”Toppen kanske är nådd”

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste tiden har priserna på matvaror varit rekordhöga. Enligt Livsmedelshandlarnas ordförande Mårten Tenne beror det till stor del på ökade kostnader över lag i runt om i världen till följd av inflation och krig.

Mårten Tenne, som även driver ICA Maxi i Nyköping, märker av vad kunderna tycker om prisökningen.

– Det är många kunder som pratar och kommenterar priset och det är många som väljer varor som har ett lägre pris. Vi säljer just nu oerhört mycket annonsvaror, till exempel.

”Ser viss lättnad”

Han tror på sjunkande priser framöver.

– Vi ser en viss lättnad under våren, utifrån det som leverantörerna har flaggat för. Jag kan dock inte säga exakt när, hur mycket eller vilka varor det gäller, men vi ser att toppen kanske är nådd och det hoppas alla inom handeln så att vi kan få ner i priserna igen.

Redan under onsdag gick matvarukedjan Lidl ut med att man sänker priserna på över 100 varor, och därefter meddelade ytterligare livsmedelskedjor att även de väntar sig en prisnedgång.

Hör Nyköpingshandlaren Mårten Tenne om varför bland annat tomat och paprika är så dyrt just nu i videoklippet ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.