Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leonora Hasselgren och Oscar Sahlin tycker att Eskilstuna är en glad stad, i alla fall när solen skiner. Foto: Otilia Bogen, SVT

Stockholm, Eskilstuna och Jönköping på lista över världens lyckligaste städer

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska Institute for Quality of Life har i flera år mätt olika platsers förutsättningar att göra sina invånare lyckliga. Och i 2023 års sammanställning är det tre svenska städer med på topplistan: Stockholm, Eskilstuna och Jönköping.

Institutet mäter inte individers lycka, utan förutsättningarna att leva ett lyckligt liv på en viss plats, något som även Yle rapporterat om.

Många faktorer

Då räknas faktorer som om det finns möjlighet till utbildning, goda kommunikationer, tillgängliga grönområden och möjlighet att bli inkluderad i samhället. Forskare har tittat på hundratals faktorer i flera olika kategorier och gett varje stad poäng därefter.

Totalt har 1 692 städer i hela världen bedömts, och 23 städer uppfyller så många kriterier att de kallas ”de gyllene städerna”. Ytterligare ett antal städer räknas som ”silverstäder”. Där återfinns Malmö (plats 42), Umeå (plats 80) och Göteborg (plats 91).

Lyckligaste städerna

1. Århus

2. Zürich

3. Vancouver

4. New York

5. Genève

6. Montreal

7. London

8. Brisbane

9. Amsterdam

10. San Francisco

11. Helsingfors

12. Stockholm

13. Bergen

14. Sydney

15. Eskilstuna

16. Toronto

17. Oslo

18. Washington DC

19. Canberra (samma poäng som Jönköping)

20. Jönköping (samma poäng som Canberra)

21. Wellington

22. Vaughan

23. Los Angeles

Källa: Institute of Quality of Life

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.