Daniel Skog som arbetar på Cykelcenter i Eskilstuna menar att stölder av hela cyklar fortfarande är det störta problemet, och bästa sättet att skydda sig är att låsa fast hela cykeln i något. Foto: TT/SVT

Stöldvåg av elcykelbatterier: ”Många under kort tid”

Publicerad

På två dagar stals fyra elcykelbatterier i Eskilstuna. Det följer en trend som pågår i hela landet.

Elcyklar blir allt mer populärt i Sverige. Dessvärre gör det att stölderna av dem, och deras batterier, ökar.

Många på kort tid

I veckans stals fyra elcykelbatterier på två dagar i Eskilstuna.

– Det har säkert funnits anmälningar tidigare, men inte så här många under så kort tid, säger David Westlin, gruppchef på polisen i Eskilstuna.

Statistik från polisregion Öst, där Sörmland, Östergötland och Jönköpings län ingår, visar att antalet anmälda cykeldelsstölder nästan fördubblats på ett år. Mellan januari och augusti förra året anmäldes 99 stycken i området, under samma period i år anmäldes 190 stölder.

Hela cyklar vanligast

Elcykelbatterier kostar tusentals kronor och har därför ett värde på andrahandsmarknaden. Fortfarande är det dock betydligt vanligare att hela cyklar stjäls.

– Det är klart att det går att skruva av små delar, men det är lättare att ta en hel cykel än att skruva av något. Så man behöver snarare tänka på att låsa fast hela cykeln, säger cykelhandlaren Daniel Skog.

Enligt honom är det bästa man kan göra för att skydda sig mot batteristölder att ta av batteriet och ta det med sig när man lämnar cykeln.

Klaras sällan upp

Skulle man trots allt drabbas av en stöld är chansen att brottet klaras upp liten.

– Oftast är förutsättningarna att utreda små, det finns kanske inga spår eller iaktagelser. Man inleder oftast ingen förundersökning om det inte finns något särkilt att gå på, säger David Westlin på polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer