Vi vill stoppa avverkningen i Brogetorp Foto: SVT

Boende vill stoppa skogsavverkningen: ”Vi har hittat flera rödlistade arter”

Uppdaterad
Publicerad

I området Brogetorp i Flen har kommunen planer på att avverka granar som är angripna av skadeinsekten granbarkborre. Men flera som bor i området vill ha kvar skogen.

Kommunen vill ta bort omkring 20 hektar gran för att hindra spridningen av granbarkborren, som har angripit delar av granbeståndet i området. Petra Persson är en av dem som vill stoppa avverkningen.

– Jag är orolig att man ska hugga ner hela skogen här och förstöra det fina strövområdet, säger hon.

Kommunens skogsförvaltare menar att granbarkborren är ett problem.

Andra beroende av granbarkborren

Men Bo Karlsson, som engagerat sig i gruppen som vill bevara skogspartiet, menar att det finns fler aspekter att ta hänsyn till.

– Granbarkborren är ett problem i och för sig eftersom den skadar granskogen. Men samtidigt är den en nyckelart i skogslandskapet eftersom ungefär 120 andra arter är beroende av den för sin överlevnad, säger han.

Enligt de inventeringar av området som initiativtagarna gjort har man funnit flera hotade arter.

– Vi har hittills hittat minst 13 signalarter och flera av dem är rödlistade också, säger Bo Karlsson.

Vad händer med de arterna om granen försvinner?

– Då försvinner de också.

Naturreservat istället för avverkning

Istället för att avverka skogen vill man ha ett naturreservat.

– Man har inte förklarat för oss om det finns några andra möjligheter än att hugga kalhygge av hela skogen. Kan man inrätta ett naturreservat? Vi har tidigare önskat det i en stadsplanering, säger Petra Persson.

– Det bästa vore om man kunde bilda ett reservat av hela området och inom ramen för detta kanske man borde hugga ner de nyangripna granarna för att förhindra spridningen av granbarkborren till nästa sommar, säger Bo Karlsson.

Möte med kommunen 

Kommunen kommer att hålla ett möte i augusti för att diskutera vilka alternativ som finns. 

– Vi har hört att folk i området är oroliga för sin skog och vi vill göra det här på ett så bra sätt som möjligt, säger Björn Rabenius, chef för stadsbyggnadsförvaltningen i Flen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.