Stor besvikelse efter Löfvens brutna löfte – erkänner inte folkmord

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunabon Tony Meshko, ordförande i Assyriska riksförbundet, är mycket besviken över statsminister Stefan Löfvens besked att regeringen inte har några planer på att erkänna folkmordet på bland annat armenier 1915.

– Det är ett brutet löfte. Som assyrier känner jag mig lurad, säger Tony Meshko till SVT Nyheter Sörmland.

Över 1,5 miljoner människor, främst armenier men även andra kristna minoriteter som assyrier och syrianer, beräknas ha mördats i dåvarande Osmanska riket år 1915. 2010 erkände Sveriges riksdag massmorden som just ett folkmord.

Lovade att driva frågan

När Stefan Löfven besökte Södertälje 2014 lovade han att driva frågan om att regeringen skulle erkänna folkmordet – om Socialdemokraterna skulle vinna valet. I en intervju med Assyria TV sa han:

– Har vi fattat beslut i riksdagen så ska vi naturligtvis fullfölja det. Det är absolut min målsättning.

Tony Meshko, ordförande i Assyriska riksförbundet. Foto: SVT

Men när SVT Nyheter Södertälje träffade Löfven i går lät det annorlunda.

– Jag har gjort det jag sa, jag tog det till en utredning, den rapporten visade att det här är en oerhört komplex fråga. Det är en sak för ett parlament att erkänna folkmord, det är en annan sak för en regering.

Så det kommer aldrig bli ett erkännande från din regering?

– Regeringen har inte någon plan på det, nej. Däremot måste vi fördöma det som skett och lära av historien, sa Stefan Löfven.

Vill värna om Turkiet

Tony Meshko tror att orsaken till Löfvens besked är att regeringen inte vill stöta sig med Turkiet, som inte betraktar dödandet för 103 år sedan som ett folkmord.

– Relationen med Turkiet är säkert en stor del av det hela. Men det hade han ju kunnat säga innan han kom till makten 2014, säger Tony Meshko.

Erkännandet av folkmordet 1915

  • Folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 kallas ”Seyfo”. Över 1,5 miljoner människor från minoriteter beräknas ha mördats.
  • År 2009, beslöt Socialdemokraternas kongress att kalla händelserna just ett folkmord och att trycka på för att även riksdagen skulle erkänna det.
  • Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.
  • 2014, innan Stefan Löfven blev statsminister, sa han till Assyria TV att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.
  • När socialdemokraterna kom i regeringsställning tillsattes en utredning som inte kom med konkreta rekommendationer i frågan, men som menade att det är problematiskt för en regering att erkänna ett folkmord.
  • På S-kongressen 2017 beslöt partistyrelsen att säga nej till Södertälje-motionen om att verka för att regeringen skulle erkänna folkmordet 1915.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.