Hör Peter Swärd berätta hur han har märkt av ökningen vandrare och varför han tror att allt fler vill ut i naturen i klippet ovan. Foto: SVT

Mångdubbel ökning av sopor när fler rör sig i naturen

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin är det allt fler som har hittat ut i den svenska naturen, något som inte minst har märkts hos föreningen Sörmlandsleden.

Sedan januari har medlemsantalet i föreningen ökat med omkring 1 650 personer. Men med det ökade trycket kommer även ett ökat behov av skötsel på leden. På sociala medier skriver föreningen att både de som ansvarar för de olika etapperna och markägare har märkt av en stor ökning av nedskräpning, framförallt vid vindskydden.

Peter Swärd är en av de 200 volontärerna som arbetar med att hålla leden i skick. I klippet ovan berättar han hur han har märkt av ökningen och varför han tror att så många fler lockas ut i naturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.