Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Hamelius stickar mest hela tiden. Och hon är inte förvånad över att det hemmastickade plagget utsetts till årets julklapp. I videon ger hon tips till dig som själv vill börja. Foto: SVT

Efter julklappsnyheten: Här är storstickaren Majas bästa tips till dig som vill börja

Uppdaterad
Publicerad

HUI Research, som ägs av branschorganisationen Svensk handel har sagt sitt – det hemmastickade plagget är årets julklapp.

– Jag började för ett år sedan och nu är jag fast, säger storstickaren Maja Hamelius som själv använder stickandet som en sorts terapi.

Maja Hamelius driver en textil- och vintage-butik på återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna. Hon har alltid sysslat med tyger och kläder, men började sticka för bara ett år sedan.

Anledningen var att hon blivit utbränd och behövde något avkopplande att syssla med.

– Det har gett mig ett lugn. Nu stickar jag mest hela tiden, säger hon.

Ökat intresse

Att just stickning blivit årets julklapp tycker hon inte är så konstigt. Redan under pandemin såg hon ett ökat intresse bland människor – och sedan har det fortsatt.

– Det ploppar upp en ny podd om stickning dagligen, känns det som. Där folk stickar och pratar om det. Sedan är det ju lättillgängligt... visst, garn kan vara jättedyrt men man kan också få tag i det på second hand för inga pengar alls.

Maja Hamelius uppmanar fler att börja sticka. Hon beskriver stick-gemenskapen som varm och mjuk.

Blir du sugen på att själv börja sticka? I  klippet ger Maja Hamelius tre tips till den som vill testa stickning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.