Stora planer för Oxelösunds hamn – vill ta emot dubbelt så mycket gods

Publicerad

Större godsmängder, fler fartyg och en ny pir för lossning och lastning av gods. Det är vad Oxelösunds hamns vd Douglas Heilborn hoppas på.

– Vi har nyligen haft förhandling i mark- och miljödomstolen och vi räknar med att tillståndet landar så som förväntat i februari, säger han.

Ett nytt miljötillstånd sätter ramarna för hamnen för de kommande 20–30 åren. Där står angivet hur hamnen kommer att kunna bedriva sin verksamhet ifråga om vilken typ av gods man kan ta emot och hur mycket.

Den största skillnaden jämfört med dagens miljötillstånd är att man kraftigt vill öka mängden gods. Från 5,5 miljoner ton till 10,5 miljoner ton. Det är framförallt en konsekvens av att ståltillverkaren SSAB ska ställa om sin verksamhet från malmbaserad till järn- och skrotbaserad produktion.

Samtidigt har Trafikverket ett mål som säger att 25 procent mer gods ska transporteras på inre vattenvägar och närsjöfart fram till 2030. Något som kommer att leda till mer gods att hantera för hamnen i Oxelösund.

Se klippet där vd Douglas Heilborn visar hur hamnen ska möta de ökade behoven och samtidigt bli mer miljövänliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.