• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

9 000 kubukmeter vatten läckte ut när huvudvattenledningen gick sönder under natten till torsdag. Foto: SVT

Stora konsekvenser i Nyköping och Oxelösund efter vattenläckan – följ uppdateringen

Uppdaterad
Publicerad

En stor vattenläcka under natten mot torsdagen den 2 juni, har påverkat både boende och viktiga samhällsfunktioner i Nyköping och Oxelösund. Vattendunkar ställdes ut runt om i kommunerna och efter att vattnet släppts på igen uppmanades medborgarna att koka vattnet från kranen. Rekommendationen gällde under flera dagar men kunde hävas på onsdagen den 8 juni.

Här kan du följa de senaste uppdateringarna om vattenläckan och dess konsekvenser.

Hela Oxelösund och centrala Nyköping drabbades av vattenläckan. Vattnet kunde släppas på igen på eftermiddagen, samma dag som läckan inträffade, men det var varierat tryck i kranarna. En del boende fick inte tillgång till rinnande vatten förrän dagen efter.

Endast akut vård utfördes på Nyköpings lasarett under torsdagen den 2 juni, och en stor del av skolorna och förskolorna höll stängt.

Vattenläcka: Nyköping och Oxelösund utan vatten

Pinnat inlägg

Vi avslutar nu direktrapporteringen om vattenläckan utanför Nyköping. Men vi fortsätter rapportera om följderna, både här på svt.se/sormland och i våra tv-sändningar.

13.00 på onsdagen den 8 juni hävdes kokningsrekommendationerna för Nyköpings- och Oxelösundsborna.

Nu kan dricksvattnet användas som vanligt igen, meddelar Nyköpings kommun.

Nu har de första provsvaren kommit från laboratoriet i Nyköping – och de ser positiva ut.

Medborgarna i både Nyköping och Oxelösund uppmanas dock till att fortsätta koka vattnet, men om onsdagens provsvar också är positivt kan kokningsrekommendationen komma att hävas.

Under söndagen och måndagen har de prover som tagits från vattenkranar i bostäder i Nyköping och Oxelösund analyserats i ett laboratorium i Nyköping.

Provtagning och analyser görs även i dag tisdag.

Analysen sker i flera steg och det tar enligt Nyköpings kommun cirka 48 timmar att få ett säkert svar från en analys. För att uppmaningen om kokning av vatten ska tas bort krävs godkända provresultat två dagar i rad.

Dricksvatten analyseras i Nyköping. Foto: Nyköpings kommun

Sjukhuset tillbaka i normalläge

Nyköpings lasarett sköt upp planerad vård och och födande kvinnor hänvisades till Mälarsjukhuset i Eskilstuna till följd av vattenläckan.

Nu meddelar Region Sörmland att sjukhuset är tillbaka i normalläge sedan klockan 09 på tisdagen. Samtidigt flaggar regionen för att det fortsatt kan förekomma vissa störningar även framåt.

Nyköpings kommun upprepade på tisdagsmorgonen att alla hushåll har vatten men att det behöver kokas för användning till dryck och mat.
Under måndagen togs den andra omgången vattenprover som kommer att avgöra när kokningsrekommendationen tas bort.

Nyköpings kommun: Provtagning pågår

På måndagsförmiddagen rapporterar kommunen att vattenförsörjningen har stabiliserats, och att provtagningen har kommit igång.

Första resultaten kommer tidigast 48 timmar efter påbörjad analy, skriver kommunen i ett mejl.

I övrigt påminner man om att det är viktigt att fortsätta koka vattnet innan man dricker eller använder det till matlagning. Detta kommer att pågå som minst till på torsdag förmiddag, uppger kommunen på sin webbplats.

På den hittar du mer information om läget, och var du kan hämta vatten som går att dricka direkt.

Man har ännu inte kunnat komma igång med provtagning av vattnet, meddelar kommunen på sin hemsida. Här är beskedet, precis som tidigare under helgen, att man inväntar ett läge där vattenförsörjningen bedöms vara tillräckligt stabil:
"Det tar flera dagar från det att de första proverna tas och resultat kommer. Kokningsrekommendationerna gäller till en samlad bedömning av proverna är färdig."

Övriga råd kvarstår, enligt kommunens senaste lägesbild under söndagen: Spara på vatten och använda det vatten som hämtas ur kranar till "hygien, mat och dryck".

Nyköpings kommun: "Alla har vatten – men forsätt att koka"

Under söndagen är beskedet från kommunen att alla hushåll nu har vatten, men att man fortsatt behöver koka det vatten som ska användas som dryck ett för matlagning. Tidigast torsdag kommer den rekommendationen kunna försvinna.

Det vatten som hämtas från någon av de tankar som står uppställda runtom i Nyköping behöver inte kokas. Se karta över var dessa vattentankar finns. Ytterligare information finns på Nyköpings kommuns hemsida.

Foto: nykoping.se

Så fort systemet är "tillräckligt stabilt igen" kommer man att kunna göra provtagningar för att undersöka saken närmare, enligt Nyköpings kommun.

Det finns ingen tidsprognos för när detta kan bli verklighet, enligt kommunikatören Annica Nilsson.

- Vi ser gärna att man är fortsatt sparsam med vattnet, säger hon under lördagen.

Beskedet från Nyköpings kommun under lördagsförmiddagen: Ingen ny läcka.

- Förmodligen berodde det låga trycket under fredagen på ett stort uttag från många personer samtidigt, säger Annica Nilsson, kommunikatör vid Nyköpings kommun.

Trycket gick ner och vattentornen i både Nyköping och Oxelösund stod utan vatten en tid under fredagen. Nu börjar tornen fyllas igen och trycket fortsätter gå upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vattenläckan utanför nyköping

Mer i ämnet