Hör Nyköpingsbor berättar om sina möten med råttor. Foto: SVT

Stora problem med råttor i Nyköping: ”Ofta sett riktigt stora här”

Uppdaterad
Publicerad

Råttor i centrala Nyköping är ett växande problem. Hundägare vittnar om hur orädda råttor springer runt benen på dem och nu sätter Nyköpings kommun in omfattande åtgärder längs Nyköpingsån.

Problemen har funnits i flera år och uppmärksammades i SVT Sörmland senast i augusti i fjol då en 14-åring attackerades av en råtta.

Nyköpings kommun har nu anlitat ett företag med råttbekämpning som specialitet och sedan några veckor tillbaka är en större insats igång.

– Vi tar det här i tre etapper men just nu är vi i längs Nyköpingsån från Nyköpingshus och upp till Kvarnbron, säger Victor Mahrs, driftsansvarig på Nomor.

Råttgift har placerats ut längs åpromenaden i Nyköping. Foto: SVT

”Tar det månad för månad”

Det som är synligt för promenerande Nyköpingsbor är små stenlådor med gula varningslappar på. De innehåller råttgift och hur länge de ska stå kvar är oklart. 

– Vi utvärderar efter hand och tar det här månad för månad, säger Victor Mahrs.

Kommunen uppmanar

Samtidigt som gift och fällor är en metod så uppmanar Nyköpings kommun allmänheten via hemsidan att tänka på att göra miljön så ogästvänlig som möjligt för råttorna genom att exempelvis inte mata änderna vid ån för mycket och stänga till och laga och laga hål i fasader.

Kommunledningen uppmanar också medborgarna att anmäla råttobservationer via webben.

– Vi är tacksamma om man anmäler ofta förekommande problem, säger Jenny Kjellberg, stabschef på Tekniska divisionen i Nyköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.