Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi blev ledsna” – se Vagnhäradsbon Noura Khalid berätta om hur reagerade på beskedet om branden och hör räddningstjänsten berätta om arbetet på plats. Foto: Serafia Olausson/SVT

Storbrand på köpcentrum i Vagnhärad

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand bröt ut i ett köpcentrum i Vagnhärad, natten mot lördag. I fastigheten finns bland annat Ica Supermarket och en pizzeria, och stora delar av köpcentret är totalförstört. En stor insats pågår i området, och polisen uppmanar allmänheten att hålla sig borta.

Tjock rök täckte stora delar av centrala Vagnhärad i Trosa kommun tidigt på lördagsmorgonen. En våldsam brand hade brutit ut i köpcentret vid korsningen Centrumvägen/Gnestavägen.

– Larmet kom in vid halv fem tiden och vi fick in det som nästan någon form av explosion, säger Henrik Dewoon-Thorén, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Polisen uppmanar allmänheten att hålla sig borta från platsen.

Branden ska ha startat i pizzeria

I den drabbade huskroppen finns förutom Ica Supermarket även en pizzeria, en skönhetssalong och en heminredningsbutik. Branden ska ha börjat i pizzerian, enligt polisen.

Vid sextiden på lördagsmorgonen var räddningstjänsten på plats med totalt 17 enheter. Runt klockan nio började räddningstjänsten minska på antalet enheter.

– Vi har en totalskada på större delen av byggnaden, den kommer att brinna ner, säger Mikael Nygren, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Misstänkt mordbrand i Vagnhärad

Polisen skriver på sin hemsida att man inlett en förundersökning om grov mordbrand, och att vittnen ska ha sett en person i anslutning till platsen som ”eventuellt lämnat i en mörk bil” i riktning mot Nyköping.

De uppmanar folk som kan ha sett någonting i anslutning till händelsen att höra av sig till polisen.

Finns ingen spridningsrisk

I närheten av branden ligger bland annat en bensinstation, men räddningstjänsten uppgav vid niotiden att det inte längre fanns någon spridningsrisk.

Räddningstjänsten räknar med att arbeta på platsen under hela dagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från kraftiga branden på Ica Supermarket i Vagnhärad. Foto: Pontus Stenberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.