Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler barnfamiljer i Eskilstuna behöver hjälp från Stadsmissionen Foto: SVT/Edina Foric

Stort behov av matkassar till ekonomiskt utsatta familjer

Uppdaterad
Publicerad

Flingor, kaffe, mjölk... En kasse med mat plockas ihop till en familj som behöver lite extra stöd. Inför jul är det extra bråda dagar på Stadsmissionen i Eskilstuna, då allt fler barnfamiljer med dålig ekonomi behöver hjälp.

Det är i första hand ensamstående mammor med flera barn som behöver hjälp, medan andelen missbrukare och socialt utslagna blivit färre bland Stadsmissionens medlemmar i matlaget.

– Vi ser en dramatisk ökning av antalet barnfamiljer som har svårt att få ihop ekonomin. För ett år sedan hade vi omkring 30 barnfamiljer i veckan som fick en matkasse. Nu har vi 100 familjer som behöver vår hjälp, berättar Carina Helmisdotter, verksamhetsansvarig för Matlaget på Stadsmissionen.

Ingen traditionell ”brödkö”

Stadsmissionen i Eskilstuna har ingen traditionell ”brödkö”, utan delar ut matkassar till familjer och ensamstående, som efter en kontroll av ekonomin får vara medlemmar i matlaget under ett år. Ett medlemskap som innebär att de gratis får en matkasse per vecka.

Kan inte hjälpa alla som behöver stöd

Inflationen har också gjort att Stadsmissionen får in en mindre mängd mat från affärer än tidigare och därför inte kan hjälpa alla som behöver stöd.

– Affärerna har blivit bättre på att ta reda på svinn, till exempel varor med kort bäst-före datum som nu oftare säljs med nedsatt pris, vilket gör att det periodvis blir mindre till oss, säger Carina Helmisdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.