Matteas Grankvist, här med sonen Elliot, har dragit upp både en granat och startpistol ur Nyköpingsån i sommar. I klippet hör du honom berätta om pistolfyndet, och om hur han fiskar med magnet. Foto: SVT och Matteas Grankvist

Stort intresse för magnetfiske: ”Har fått upp många hundra kilo”

Publicerad

Länsstyrelsen i Sörmland har märkt ett ökat intresse för magnetfiske under de senaste åren. Matteas Grankvist i Nyköping har magnetfiskat i snart tre år och även han tycker sig se ett ökat intresse.

– Det känns som att det är fler som magnetfiskar. Det är inte lika många som frågar vad man gör längre.

Matteas Grankvist tror att han kan ha dragit upp några hundra kilo skrot genom åren. För någon månad sedan drog han upp en pistol ur Nyköpingsån. För bara en vecka sedan blev det en granat istället.

– Vet inte om jag har tur eller otur med att dra upp saker som blir viktiga för polisen. Vi fick vänta på bombgruppen från Stockholm, säger Matteas Grankvist.

Tre timmar efter att han dragit upp granaten förklarades den som förbrukad. Matteas fick behålla granaten som han nu planerar att göra om till en termos.

Hör Matteas berätta om pistolen och ge tips på magnetfiske i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.