Den yngsta flickan som mannen misstänks ha utnyttjat var bara tio år gammal. Foto: TT

70-tal flickor misstänks vara utsatta för sexbrott – Eskilstunabo åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En 35-årig man från Eskilstuna misstänks för att ha utsatt cirka 70 flickor för olika former av nätrelaterade sexbrott. I dag åtalades mannen vid Eskilstuna tingsrätt.

Mannen greps i maj förra året när polisen slog till mot hans bostad i Eskilstuna.

Sedan dess har han suttit häktad, på sannolika skäl misstänkt för sexuella övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott.

Yngsta flickan 10 år

Offren är bosatta runtom i hela Sverige, men enligt åklagarens häktningsframställan bland annat i Boxholm, Örebro och Malmö. Enligt åklagaren kommer en handfull av offren från Sörmland.

Förundersökningen har svällt och nu åtalas mannen misstänkt för att ha utnyttjat runt 70 flickor, den yngsta flickan 10 och den äldsta 14 år.

Mannen ska ha fått kontakt med flickorna på olika chattforum och förmått dem att posera för honom via webbkamera. Brotten ska ha begåtts mellan 2011 och 2017. I förundersökningen finns också två fullbordade våldtäkter.

Bevisen: Chattloggar

I bevisningen som åklagaren stödjer sig på finns chattloggar, bilder och filmer som mannen haft i sin dator.

Eftersom materialet är omfattande har åklagaren valt att dela upp åtalet. Den stämningsansökan som lämnats in till Eskilstuna tingsrätt i dag innehåller 22 målsägande och 21 åtalspunkter.

Enligt åtalet erkänner mannen samtliga brott som han idag åtalats för.

Har erkänt

– Sedan blir det tilläggsstämningar allt eftersom med ungefär lika många åtalspunkter, säger åklagare Thomas Bergström.

Straffvärdet för de brott mannen misstänks är allt i från böter till fängelse upp till två år.

– Men min bedömning är det sammanlagda straffvärdet är någonstans runt fem-sex år, säger Thomas Bergström.

Eskilstuna tingsrätt har rustat sig extra mycket inför den rättegång som följer.

Stort mål

Eftersom det handlar om ett så stort mål kommer det hanteras av två domare och fyra nämndemän, en mer av varje kategori än normalt.

– Omfattningen är en aspekt. Sedan tar man också höjd för att någon kan bli sjuk, säger rådman Hans Öjemark.

Har ni haft något lika stort mål tidigare?

– Inte på de sex år som jag har varit här i alla fall. Men det har ju förekommit stora mål tidigare, till exempel hotellbranden.

Totalt har tingsrätten planerat in 26 rättegångsdagar. Huvudförhandlingen startar den 16 april och avslutas drygt två månader senare, strax före midsommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.