Foto: Pontus Stenberg

Stort polispådrag i Oxelösund – misstänkt gisslandrama

Uppdaterad
Publicerad

Vid 13.30-tiden greps en man i 25-årsåldern i Oxelösund, misstänkt för grovt olaga hot och vapenbrott. Detta efter en stor polisinsats som pågick under några timmar – inledningsvis hade polisen anledning att misstänka att det rörde sig om ett gisslandrama.

Ett stort antal polisbilar fanns på plats kring Sjögatan i Oxelösund och poliserna var utrustade med förstärkningsvapen. Polisens regionala insatsstyrka – ”Nationellt insatskoncept” – kallades in, och även en förhandlare.

Man misstänkte nämligen att det rörde sig om ett gisslandrama i en lägenhet där.

– Det började vid halv tio. Vi fick samtal om en man med ett pistolliknande föremål som hade setts i sällskap med en kvinna, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Därefter kom larm in om att två personer ska ha hotats av mannen – den ena en taxichaufför som blev hotad under färden mot en adress på Sjögatan.

Vid halv 11 spärrade polisen av hela Sjögatan.

– Vi visste inte kvinnans roll i det hela. Därför tog vi även in vår förhandlare, säger Björn Öberg.

Polisen inledningsvis förtegen

Polisen ville inte kommentera händelsen förrän den var avslutad.

Efter två timmar kunde polisen inleda förhandling med den misstänkte gärningsmannen, som kom ut inom några minuter och greps. Strax därefter kom även kvinnan ut och en tredje person hittades i lägenheten – båda betraktas som vittnen.

Mannen, som uppges vara känd av polisen sedan tidigare, är misstänkt för grovt olaga hot och vapenbrott.

– Ingen är skadad förutom de verbala hoten. Nu kommer vi att höra de som fanns i bostaden och andra eventuella vittnen, säger Björn Öberg.

Nära hemtjänsten

Oxelösunds kommun skrev på sin hemsida att insatsen pågick i närheten av en av deras hemtjänstgruppers lokaler, men att ingen verksamhet påverkades. Kommunen uppger att de har haft kontakt med de brukare som eventuellt berördes.

– Jag fick information om avspärrningarna och fick höra att det var nära en av våra verksamheter. Så jag åkte ner dit och pratade med insatsledaren. Sedan gick vi ut med att det pågår en insats, men att den inte påverkar vår verksamhet, säger kommunchef Johan Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.