De förhöjda värdena mättes med ett handhållet instrument vid hamnen i Oxelösund. Foto: SVT

Strålsäkerhetsteam i Oxelösund hittar inte förhöjda värden

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet i Oxelösunds hamn avbröts under förmiddagen sedan förhöjda strålvärden uppmätts vid en rutinkontroll. Strålsäkerhetsmyndigheten har varit på plats men har inte uppmätt höjda värden. Nu ska hamnens mätutrustning undersökas närmare.

Enligt Staffan Thelander, vd för Oxelösunds hamn, uppmättes under förmiddagen förhöjd strålning i samband en rutinkontroll av ett fartyg som skulle lossas i SSAB:s stålhamn. I det skedet underrättades räddningstjänsten på stålverket som gjorde egna mätningar vilka bekräftade att strålningen var förhöjd.

– Vi avbröt arbetet och kontaktade flera berörda myndigheter som polis, räddningstjänst och Strålsäkerhetsmyndigheten, säger Thelander.

Senare kontrollerades båtens lastutrymmen som dock inte visade förhöjda värden. Enligt Thelander gjordes då bedömningen att återupptas.

”Ingen fara för människor och djur”

På eftermiddagen anlände ett mätteam från Strålsäkerhetsmyndigheten till Oxelösunds hamn för att göra egna mätningar. Enligt Andreas von Schmalensee, presstalesperson på myndigheten, har mätteamet inte kunnat finna förhöjda värden.

– Utifrån det vi har uppmätt finns det inte någon fara för människor eller djur att vistas där, säger han.

Myndigheten kommer nu gå vidare genom att undersöka den utrustning som användes när de förhöjda strålvärdena upptäcktes i hamnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.