Den nya parken började byggas i våras och står till slut klar. Foto: Matthias Johansson

Strängnäs är bäst i Sverige på soleffekt

Publicerad

Strängnäs är den kommun i Sverige som har högst andel soleffekt per invånare. Hela 500 watt kan utvinnas från de solceller som har installerats i kommunen.

Solkraften är på uppsving i Sverige, och i Strängnäs är man bäst på det. Det konstaterar branschorganisationen Svensk solenergi, som varje år sammanställer hur andelen installerad solcellseffekt är i landets kommun.

I år toppade Strängnäs den listan, där andelen soleffekt per invånare är 500 watt. Genomsnittet i landet är 105 watt per person.

Markant ökning

I fjol ökade också antalet anläggningar som producerar solenergi med 50 procent i hela landet – från 44 000 till 66 000. Samtliga kommuner i hela Sverige har också nu minst en nätansluten solcellsanläggning.

Även den totala mängden installerad effekt har ökat markant.

I slutet av 2020 uppmättes 1,09 GW. Året dessförinnan låg samma siffra på 0,698 GW. Det innebär att solcellerna nu producerar lika mycket el på ett år som en kommun i storlek med Lund använder årligen.

Så här såg det ut vid invigningen av Sveriges strösta solcellspark utanför Strängnäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.