Författaren, bokrecensenten och bokbloggaren Magnus Utvik är kommunförfattare i Strängnäs sedan den 1 oktober. Foto: Anna Mi Skoog /SVT

Magnus Utvik är landets första kommunförfattare

Uppdaterad
Publicerad

På kulturhuset Multeum i Strängnäs finns landets än så länge enda kommunförfattare, Magnus Utvik, som tidigare var SVT:s bokrecensent.

– Först och främst handlar det ju om att få människor som inte skrivit tidigare i livet att både börja läsa och skriva och få dem att känna att de kan växa som människor när de kan formulera sig i ord, säger Magnus Utvik, som sedan den 1 oktober kan titulera sig kommunförfattare i Strängnäs.

Magnus Utvik är författare till tolv böcker, både diktsamlingar, romaner och facklitteratur. Under 18 år var han bokrecensent i SVT och han har även en egen bokblogg. Han är också nybliven skrivpedagog.

Vill ge ut invånarnas texter

Uppdraget, som ska pågå i ett år, finansieras genom Statens kulturråds satsning på stärkta bibliotek. Strängnäs är i nuläget den enda kommun som sökt och fått medel för att anställa en kommunförfattare. Det handlar om totalt 900 000 kronor, varav en dryg tredjedel budgeterats till kommunförfattaren.

– Jag hoppas ju att fler kommuner följer efter Strängnäs, säger han.

Under året kommer det att ske olika skrivaktiviteter runtom i kommunen, med målet att ge ut en antologi med invånarnas texter.

– Vi vill ju att folk ska skriva om sina erfarenheter från Strängnäs. Det kan vara barndom, uppväxt, kanske första fotbollsmålet, första kärleken, första kyssen, erfarenheter från arbetsplatser, men också en framtidsvision för Strängnäs, förklarar Magnus Utvik.

Hjälper till med skrivandet

Texterna får vara upp till tusen ord långa, och fram till den 2 april nästa år pågår textinsamlingen. Antologin ska sedan publiceras nästa höst.

Under skrivandets gång finns möjlighet att få kommunförfattarens hjälp med att bearbeta texterna.

– De kan ta kontakt med mig, så kan jag ge lite respons. Då får jag läsa bra texter, och de får utvecklas som författare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer