Sveriges största solcellspark kan komma att byggas mellan Strängnäs och Härad. Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) är positiv till förslaget. Foto: TT/Pressbild

Strängnäs kan få landets största solcellspark

Publicerad

Sveriges största solcellspark kan byggas utanför Strängnäs. Kommunen undersöker tillsammans med det lokala solcellsföretaget, Energiengagemang, möjligheterna för att bygga parken.

– Vi är inne i en process och jobbar med den här frågan. Det är inte färdigt än, men jag tror att det skulle vara bra för Strängnäs kommun i sin helhet. Det är helt i linje med våra ambitioner för en fossilfri kommun år 2030, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

Strängnäs kommun vill tillsammans med Energiengagemang, som är ett solcellsföretag från Stallarholmen, bygga Sveriges största solcellspark som Strengnäs tidning var först med att rapportera om. Parken skulle ligga längs med E20 mellan Strängnäs och Härad, bland annat vid militärfordonsmuseet Arsenalen.

Vet ännu inte kostnaden

Det är företaget som skulle stå för byggandet av själva parken.

– Kommunen är markägare och har möjliggjort etableringen på det här stället. Det är viktigt att vi som kommun är med i utvecklingen av förnybar energi.

Hur mycket skulle parken kosta?

– Jag har inte de summorna och vi är inte där i processen än, men eftersom kommunen enbart är markägare är det inga kostnader involverade i det här projektet. Det är andra aktörer som står för kostnaderna.

Hur går ni vidare med arbetet nu?

– Vi inväntar kommande beslut och förbereder oss för de eventuella beslut som vi kommer behöva ta i den kommunala apparaten, säger Jacob Högfeldt (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.