Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) visar hur kommunhuset kommer att göras om. Foto: Frida Gunnvald/SVT

Strängnäs kommunhus byggs om – för en kvarts miljard

Publicerad

Trångt, dålig luft och energislukande. Det 30 år gamla kommunhuset i Strängnäs uppfyller inte längre de behov som finns. Nu inleds en stor ombyggnation som väntas pågå i två år och kosta 265 miljoner kronor.

Problemen med kommunhuset började redan för många år sedan, när det upptäcktes problem med mögel och fukt. Dessa problem åtgärdades, men ventilationen lever inte upp till dagens standard. Lokalerna är också för små – eftersom antalet anställda ökat.

Kostnaderna har ökat

Beslutet om att bygga om kommunhuset fattades därför i oktober 2021. Då var prislappen drygt 100 miljoner kronor mindre. Sedan dess har de beräknade kostnaderna alltså ökat.

– Men vi kommer att sänka hyreskostnaderna, vilket gör att vi kan lägga mer på skola och omsorg, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det sker när flera kommunala verksamheter kommer att kunna samsas under samma tak. Antalet arbetsplatser dubblas till 460 stycken – i öppna kontorslandskap i stället för små rum i långa korridorer.

Det här görs också om i Strängnäs kommunhus

• Samtliga fönster byts ut

• Nya mötesrum, till exempel för politiska sammanträden

• Ett kylsystem sätts in – i nuläget saknas ett sådant

• En mötesplats med kafé ska byggas

• Taket förses med solceller

• Säkerheten ska förbättras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.