En dunk och en flaska samt en lastpall som dränkts in i bensin hittades av polisen efter att en pojke från Strängnäs blivit upptäckt och stoppad av polisen. Foto: Polisens förundersökning

Strängnäsbor döms för att ha anlitat barn i gängkonflikt i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Två Strängnäsbor döms för att ha involverat två pojkar i ett brandattentat mot en industrilokal med kopplingar till den man som kallas ”Jordgubben” i Stockholms gängvärld.

Händelsen har enligt domen sitt ursprung i en konflikt inom det så kallade Foxtrot-nätverket. På ena sidan står ”Kurdiske räven” Rawa Majid och på andra sidan ”Jordgubben” Ismail Abdo.

Nu har en 21-åring och en 18-åring, båda från Strängnäs, dömts för att i oktober förra året ha förberett ett brandattentat mot en lokal i Årsta i Stockholm som tillhör ”Jordgubben”.

Våldsvågen i Stockholm

Men planerna kom på skam när en polispatrull hittade en pojke från Strängnäs vid platsen som bröt i hop och förklarade att han instruerats att tända på.

Involverade underåriga

Nu döms de två 18-åriga och 21-åriga Strängnäsborna för förberedelse till mordbrand och involverande av underårig i brottslighet.

Enligt Södertörns tingsrätt anses det vara klarlagt att de förberett attentat och att två underåriga pojkar på olika sätt involverats i planerna.

21-åringen får två år och åtta månaders fängelse och 18-åringen tre års fängelse.

De döms mot sitt nekande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ledargestalterna var vänner men blev rivaler – så har konflikten inom nätverket Foxtrot eskalerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet