I klippet ovan kan du se när Nils, Pärla och Edwin plockar äpplen som sedan ska serveras till eleverna på Vasaskolan. Foto: SVT

Strängnäsborna skänker frukt till skolelever

Uppdaterad
Publicerad

Om du som Strängnäsbo har överflöd av frukt på din trädgård kan du lämna över frukten till kommunens kök. Frukten går till skolor och äldreboende och som mest har kommunen fått in nästan ett ton äpplen under ett år.

– Det är kul att plocka äpplen, säger 8-åriga Pärla Lundstedt som går på Vasaskolan i Strängnäs.

Där är Beatrice Ekström skolköksansvarig. Här på skolan är det föräldrar, mor- och farföräldrar och andra kommuninvånare som skänker frukt.

– Det är alla möjliga som lämnar frukt, säger hon.

Kommunens invånare har kunnat skänka frukt sedan 2018.

– Det är ett oändligt resursslöseri med all frukt som bara går till spillo samtidigt som vi kämpar med hållbara måltider i offentlig sektor. Vi har ett stort behov av obesprutad frukt till barn och äldre, så det är en riktig win win, skriver Karin Lundell, måltidsansvarig på kommunen, i ett mejlsvar till SVT.

I klippet ovan kan du se när Nils, Pärla och Edwin plockar äpplen som sedan ska serveras till eleverna på Vasaskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.