Arkivbild. Personerna på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: TT

Strängnäsmilitär hanterade sin egen frus hemvärnsansökan

Uppdaterad
Publicerad

En officer vid Södermanlandsgruppen i Strängnäs har anmälts för att ha hanterat sin egen frus ansökan till Hemvärnet.

Enligt anmälan till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd hade mannens fru ansökt till Hemvärnet, men den interna handläggningen drog ut på tiden. För att snabba på processen beslöt sig mannen då för att själv handlägga hustruns ansökan.

Bad kollegor hålla tyst

Mannen såg sedan till att hustrun kunde genomföra en introduktionsutbildning för hemvärnspersonal. Det trots att något beslut om att anta kvinnan till Hemvärnet inte var fattat.

Strängnäs

Under en helg i vintras höll militären och hans fru enligt anmälan gemensamt ett övningsmoment i samband med en introduktionsutbildning för ny hemvärnspersonal.

Kvinnan var i samband med utbildningen klädd i hemvärnsuniform och färdades i ett militärfordon. Men hon var inte heller vid det här tillfället anställd vid Hemvärnet. Mannen bad därför sina kollegor att hålla tyst om att hans fru deltagit i verksamheten.

”Olämpligt beteende”

Det skriver Ledningsregementet, där Södermanlandsgruppen ingår, i anmälan till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd.

– Vi tycker att det här är ett olämpligt beteende. Han har ju jobbat länge och borde vara väl införstådd i vilka rutiner och regler som finns, säger Ledningsregementets kommunikationschef Therese Timpson.

När SVT Nyheter Sörmland når den utpekade officeren förnekar han att han har gjort något fel.

– Det stämmer inte alls. Jag vet inte var du har fått det ifrån, säger mannen.

Han hävdar också att det pågår en intern konflikt på Södermanlandsgruppen och att han har tystnadsplikt.

Personalansvarsnämnden ska nu ta ställning till om mannen ska straffas och om påföljden i så fall ska bli en varning eller löneavdrag. Upprepade disciplinpåföljder kan på sikt leda till uppsägning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strängnäs

Mer i ämnet