Det falska intyget som fick personal på Arlanda att fatta misstankar. Foto: Polisens förundersökning

Strängnäspar dömda för falska covidintyg på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Ett par från Strängnäs har dömts för att ha visat upp falska covidintyg på Arlanda flygplats i februari i år.

De avslöjades vid incheckningen då personalen fattade misstankar om intygen. Bland annat syntes att signatur och datum på dokumenten var inklistrade, enligt den anställda.

Incheckningspersonalen har fått utbildning i att upptäcka falska intyg i samband med att det blev krav på covidtester vid resor till många länder.

Strängnäsparet har i förhör hävdat att de via Facebook fick kontakt med en person som skulle komma hem till dem och göra testet för totalt 2 300 kronor. De har uppgett att de först på flygplatsen förstått att de blivit lurade.

Attunda tingsrätt finner deras berättelse märklig, men inte helt osannolik, och anser att de borde ha insett risken för att intygen var falska.

De har nu dömts för brukande av falsk urkund till villkorligt och 40 dagsböter vardera. Totalt blir bötessumman nästan 19 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.