Flera färjavgångar har ställts in och distributionen av post från Sverige påverkas av strejken i Finland. Foto: Pontus Lundahl/Fredrik Sandberg/TT

Strejk i Finland påverkar post och paket från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår poststrejk i Finland vilket påverkar alla brev och paket till och från Finland.

Strejken har pågått sedan 11 november och tills vidare lagras vanliga brevförsändelser i Sverige till dess att strejken är slut. Paket från privatpersoner kan sedan i måndags inte tas emot.

– Tidigare har vi lyckats lösa det med att få över det mesta via lastbil från Haparanda. Men det finns inte tillräckligt med kapacitet för att lösa det den vägen nu, säger Maria Ibsén, pressansvarig hos Postnord.

Kan bli problematiskt till jul

Risken är nu att många i Sverige inte kan skicka iväg sina julkort och klappar till familj, släkt och vänner i Finland.

– Jag tror att många kommer bli besvikna ifall man kan sända iväg sina julkort. Jag tror inte att det är så vanligt att skicka paket längre men jag vet att det är väldigt viktigt att få iväg sina julkort, säger Sinikka Räsänen på Torshälla finska förening.

3,9 miljoner paket

Postnord skickar årligen 3,9 miljoner paket och lastpallar till Finland.

– Det är en väldigt liten del av vår verksamhet men det är alltid väldigt olyckligt när kunder drabbas.

På onsdagsmorgonen rapporterade Svenska Yle att strejken var över. Fackförbundet PAU och arbetsgivaren Palta har efter flera försök nu kommit överens och därmed är den stora poststrejken över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.