Det är förvånande hur stor roll männens inkomst spelar i parrelationer, menar forskaren Margarita Chudnovskaya. Foto: SVT

Studie: Mannens inkomst viktig i kärleksrelationer

Publicerad

Mannens inkomst spelar roll för i vilken utsträckning han har möjlighet att bilda familj och skaffa barn. I alla fall enligt en färsk studie från Stockholms universitet som slår fast att mannen, i kärleksrelationer där båda parter har högre utbildning, ändå tjänar mer än kvinnan.

Även i ett så jämställt land som Sverige tycks valet av kärlekspartner fortfarande ske enligt traditionella mönster, åtminstone till viss del. I en färsk studie har forskare från Stockholms universitet sett att i de kärleksrelationer där kvinnan har högre utbildning än mannen så tjänar mannen ändå mer än kvinnan.

”Förvånande”

Forskarna  har använt sig av registerdata från Statistiska Centralbyrån och studerat alla män och kvinnor i Sverige födda mellan 1940 och 1970 och undersökt i vilken utsträckning de får barn. Resultatet visade att de män som hade lägst inkomst hade störst risk att bli barnlösa.

Demografiforskaren Margarita Chudnovskaya som lett studien säger att hon blev förvånad över resultaten.

– Det var förvånande hur stor roll mannens inkomst spelar och att det verkar som att det till och med spelar större roll än utbildning, säger Margarita Chudnovskaya i SVT:s Morgonstudion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer