Johan Lagerholm ser att intresset för att prova nya grödor är stort bland lantbrukare. Hör honom berätta om fördelarna och utmaningarna med nya grödor. Foto: Otilia Bogen

Svårt för nya grödor att slå sig in på marknaden

Publicerad

Att växla mellan olika grödor har positiva effekter på jordbruket. Men om nya grödor ska göra något mer än tillfälliga inhopp i växtföljden krävs det att någon vill köpa dem av lantbrukarna.

Sötlupin, quinoa, gråärt och röda linser. Det är några av de grödor som på sistone gjort entré, om än småskaligt, på svenska åkrar. Några av dem var vanligare i Sverige förr, som gråärt, medan andra ursprungligen hör hemma på varmare breddgrader.

Att introducera nya grödor på åkrarna kan bland annat bidra till att hindra sjukdomsspridning bland de vanligare grödorna.

Växtodlingsrådgivaren Johan Lagerholm i Valla, som även är ordförande för LRF i Sörmland, upplever att intresset för nya grödor är stort bland lantbrukare, men upplever att det är svårt att få lönsamhet i experimenten.

I klippet ovan berättar han om fördelarna och utmaningarna med nya grödor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.