Svenska jägarförbundet Sörmlands viltvårdskonsulent Anders Nilsson: ”Beslutet följer heller inte djurens biologi.” Foto: Svenska Jägarförbundet Sörmland

Svenska jägareförbundet kritiska till beslutet

Publicerad

Lantbrukarnas riksförbund Sörmland jublar över regeringens beslut om skyddsjakt på dov-och kronhjort. Men Svenska jägareförbundet Sörmland är starkt kritiskt.

– Det blir att man lämnar över till den enskilde att fatta beslut när man själv anser det motiverat. Beslutet gäller även områden som saknar arterna vilket är helt orimligt, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet Sörmland.

Jägareförbundet ser flera problem med att beslutet att skjuta en årskalv ska ligga på individnivå.

De vill att viltförvaltningsdelegationen, som har till uppgift att ta beslut kring skyddsjakt i nuläget, ska fortsätta att vara en rådgivande instans och peka ut de områden som är extra utsatta eftersom de besitter den lokala kunskapen.

– Nu har man klätt av dem möjligheten, säger Anders Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.