Klosters Kyrka anordnar eget Pridefirande. Foto: SVT

Svenska Kyrkan i protest mot Eskilstuna Vårfestival – anordnar egen pride

Publicerad

Imorgon drar Eskilstuna Springpride igång för 11:e gången i rad. Men i år har pridefestivalen slagits samman med å-loppet och fått ett nytt samlingsnamn – Eskilstuna Vårfestival. Detta ogillades av bland andra Svenska Kyrkan som nu väljer att hålla i eget pridefirande.

– Vi reagerade på detta och tänkte att Springpride är så viktigt att vi vill lyfta den gruppen av människor i vårt samhälle på ett mycket tydligare sätt. Därför valde vi att arrangera eget pridefirande i Klosters kyrka under fredagen, säger kyrkoherden Johan Hedlund.

Kyrkoherden Johan Hedlund.

Det var tidigare i vår under en träff i Klosters kyrkas café Himmelriket, där många hbtq-personer samlas, som nyheten kom. Eskilstuna Springpride skulle slås samman med å-loppet och få det gemensamma namnet Eskilstuna Vårfestival.

– Vi blev ganska förvånade och besvikna. Vi förstod inte varför huvudfrågan hade lagts ner i en underrubrik, säger Carolina Bäck från RFSL i Eskilstuna.

Carolina Bäck från den nybildade rfsl-föreningen i Eskilstuna.

”Innehållet är det väsentliga”

Det handlar alltså om att en del hbtq-personer i Eskilstunas tycker att det gemensamma namnet Eskilstuna Vårfestival tar bort fokus från vad firandet egentligen handlar om. Att frågor som hbtq-personers rättigheter nu ersatts av en allmän folkfest.

Arrangören Eskilstuna hotell och restaurangförening håller dock inte med.

– Jag tycker att det är innehållet som är det väsentliga. Sen använder vi faktiskt Springprides logotyp i alla möjliga forum, säger Johan Bergquist, projektledare för Eskilstuna Vårfestival.

Johan Bergquist, projektledare för Eskilstuna Vårfestival.

Varför gjordes den här sammanslagningen?

– Det är två väldigt publika evenemang som rör sig på gator och torg och uppskattas väldigt mycket av våra medborgare. De här evenemang delar mycket som hållbarhet, hälsa, glädje, kärlek och att alla kan vara med.

Nytt samarbete på gång

Svenska Kyrkan väljer att inte delta på årets Springpride under lördagen utan fokuserar på sitt eget Pridefirande på fredag i Klosters Kyrka.

Det hela har dock lett till att hbtq-rörelsen i Eskilstuna har tagit fart igen och till nästa år är tanken att gräsrötterna ska samarbeta med arrangören på ett bättre sätt.

– I april grundades RFSL Eskilstuna på nytt och nu siktar vi på nästkommande år. Vi ska vara med och bjuda in föreningslivet, organisationer och enskilda aktörer som vill vara med och driva frågan kring Pride i Eskilstuna för att forma en festival som bygger kring kärnfrågorna om alla människors lika värde, säger Carolina Bäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pride i Sörmland 2017

Mer i ämnet