Fler unga skulle idrotta om de slapp satsa. Foto: SVT

Forskaren: Sverige kan lära av amerikansk idrottskultur

Publicerad

Var tionde ungdom i Sverige tränar sällan eller aldrig. Det visar en ny rapport från Ungdomsbarometern. Ju äldre man blir desto mindre tränas det och orsakerna är tidsbrist och tidiga elitsatsningar, enligt undersökningen.

De flesta killar och tjejer börjar träna i organiserad form när de är åtta år gamla. Men ju äldre de blir desto mindre tränas det. Och var tionde ung tränar sällan eller aldrig.

I Ungdomsbarometerns årliga enkät har var tredje ung mellan 15 och 24 år svarat att de skulle börja idrotta om de hade mer fritid. Samtidigt svarar 23 procent att de gärna hade börjat med någon sport om de kunde göra det för skojs skull och om de slapp satsa.

Fysisk aktivitet för hälsan

Katarina Bälter är forskare i folkhälsovetenskap på Mälardalens högskola. Hon menar att fysisk aktivitet är viktigt för vår hälsa och välmående genom hela livet.

Hon är också förälder till tre barn som alla utövar amerikansk fotboll. Efter att ha levt en tid i USA ser Katarina stora skillnader i ungdomars idrottande i de två länderna.

– I USA spelar idrott en stor roll. Från high school, alltså 14-årsåldern, finns det många idrottsklubbar på skolan. Det fortsätter även på collegenivån där man är 22 år och äldre där det finns ofta många idrottsaktiviteter, klubbar och föreningar på campus.

”Släpp in föreningslivet i skolorna”

Många college i USA har en uttalad ambition att integrera skolgång med mycket idrott och fysisk aktivitet. Och Katarina Bälter tror att även skolorna i Sverige skulle tjäna på att ha liknande idrottskultur ute på skolorna.

– Ett annat alternativ är att föreningslivet kommer in i skolan på ett tydligare sätt än vad det gör i Sverige. Att man utnyttjar lokaler i större utsträckning eller att man satsar på fler idrottssalar i skolan och släpper in föreningslivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.