Ukulelegänget från Eskilstuna som tänker slå nytt rekord. Foto: SVT

Sverige ska slå Tahitis världsrekord i ukulele

Uppdaterad
Publicerad

I september går ukulelespelen av stapeln på Stockholm Stadion. Där tänker man slå ett världrekord i antalet deltagare. Men kommer man att lyckas nå alla strängar på det lilla instrumentet?

Ukulele är en liten fyrsträngad gitarr från Hawaii och det är inte alltid lätt att få rum med alla fingrar på instrumentet.

En av dem som vet hur svårt det kan vara att spela är Torbjörn Björklund. Vi träffar honom med ett gäng andra ukuleleentusiaster som har spelat tillsammans i två år.

– Nej jag får ju inte rum med fingrarna men det är så många andra här som har små fingrar som kan det här så det spelar inte så stor roll.

Största ukulelegänget i världen

Den tredje september är det ukulelespelen på Stockholms Stadion. Där hoppas man få 5.000 personer att spela ukulele tillsammans och därmed hamna i Guiness rekordbok.

Dagens rekord sattes den 11 april 2015 på den lilla ön Tahiti i Stilla havet. Då spelade 4.792 personer tillsammans på den lilla gitarren.

Eskilstuna ukuleleklubb ska vara med och slå världsrekordet.

– Vi dör ju inte om det inte blir Guiness rekord men blir vi 5.000 personer så vore det jätteroligt, säger cirkelledaren Mariann Grudevall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.