Det drygt 400 år gamla värdshuset i Mariefred har nu stängt ner. Hör ägaren Fredrik Åström berätta om läget i intervjun från Agenda. Foto: Svenska kulturpärlor

Sveriges äldsta värdshus stängs ner

Publicerad

Gripsholms värdshus i Mariefred stänger ner sin verksamhet, då gästerna har varit för få på grund av coronautbrottet. Även Dufweholms herrgård i Katrineholm kommer behöva slå igen.

– Det är jättetragiskt, säger vd:n Fredrik Åström.

Gripsholms värdshus, som är Sveriges äldsta från 1609, har sedan i måndags stängt sin verksamhet. Efter helgen kommer även Dufweholms herrgård behöva stänga. Detta då bokningarna har varit för få i spåren av coronapandemin.

– Vår förhoppning är att vi ändå ska kunna ha bröllop under sommaren. Och vi har fortfarande Södertuna slott igång, säger Svenska kulturpärlors vd Fredrik Åström.

”Bygga upp ett nytt bolag”

Han har tvingats säga upp 98 procent av den totala personalstyrkan, och endast sju personer jobbar kvar i företaget.

– Det är jättetragiskt. För vår familj, för de anställda och för våra gäster. Vi kommer att komma ur det här, men då handlar det om att bygga upp ett helt nytt bolag, säger Fredrik Åström.

Han hoppas att folk kommer att resa mer inom Sveriges gränser i sommar och att landsbygden kan komma att gynnas av det.

– Folk kommer vara rädda för att vara i storstäderna, kanske kan det bli vår räddning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.