”Som Almedalsveckan fast för enbart kultur”, menar Åsa Kratz, medarrangör. Foto: BJörn Gustavsson

Sveriges kulturkonvent äger rum i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen drar det nationella och kulturpolitiska konventet ”Folk och kultur” igång i Eskilstuna. Under fem dagar fylls schemat med över 200 programpunkter som på ett eller annat sätt har med kultur att göra.

Över 150 arrangörer deltar. Allt från stora branschorganisationer till mindre konstutövare. Utställningar, seminarier, konserter, teaterföreställningar och paneldebatter med allt från politiker till kulturprofiler kommer delta.

1000 deltagare

Konventet hålls på flera arenor, museer och lokaler omkring Munktellområdet. Mer än 1000 deltagarpass har sålts.

– Jag tror det är väldigt viktigt att vi människor får uttrycka oss på olika sätt och göra det både enskilt men också tillsammans. Det skapar möten och också en dialog, säger Åsa Kratz.

Startade för två år sen

Initiativet togs av organisationerna Länsteatrarna i Sverige, Regional musik Sverige och Länsmuseernas samarbetsråd för att lyfta kultur på agendan och för två år sen beviljades de ett startbidrag av kulturrådet.

– Jag tror att kulturfrågorna många gånger hamnar i skymundan. Rent politiskt så är det ett litet politikområde om man ser på hur lite resurser det läggs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer