• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Muhammed Tashin (M), gymnasienämndens ordförande, har att säga om de tjänster som försvinner inom gymnasieskolan. Foto: SVT

SVT erfar: 26 tjänster försvinner när gymnasieskolan i Eskilstuna ska spara

Uppdaterad
Publicerad

Det ska sparas miljoner inom gymnasieskolan i Eskilstuna, bland annat erfar SVT att 26 tjänster försvinner. Men även andra stora besparingar sker. Enligt ett nytt inriktningsbeslut kommer kommunen minska antalet lokaler och varje gymnasieskola får en tydligare profil.

Det är fackförbundet Sveriges lärare som delger till SVT att 26 tjänster riskerar att försvinna inom gymnasieskolan i Eskilstuna.

Hör vad Muhammed Tashin (M) gymnasienämndens ordförande har att säga om de tjänster som försvinner i klippet.

Skolneddragningar i Eskilstuna

Även att ge gymnasieskolorna en tydligare profil är ett sätt att spara pengar.

– I dag har vi ett läge där vi har samma gymnasieprogram på flera olika skolor. Det gör att vi har en utmaning att fylla våra undervisningsgrupper och att inte ha fyllda grupper, kostar pengar, säger Fredrik Karlsson, tillförordnad skolchef i gymnasieskolan i Eskilstuna kommun.

Gymnasieprogram kan läggas ner

Program och kurser kan också komma att läggas ner där elevunderlaget inte är tillräckligt och lokalytorna minskas. De lokaler som inte används kan komma att användas av annan verksamhet.

– Vi kan inte ha klassrum med för få deltagare, säger Muhammed Tashin (M), gymnasienämndens ordförande.

Under nämndens möte i april ska barn- och utbildningsförvaltningen redovisa hur den nya inriktningen ska genomföras i gymnasieskolan. Förändringar kommer införas till höstterminen 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolneddragningar i Eskilstuna

Mer i ämnet