Det var en tromb som drog fram i Gillberga utanför Eskilstuna på torsdagskvällen, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen. Foto: SVT

SVT:s meteorolog: ”Det är en tromb”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s meteorolog Nitzan Cohen säger att allt tyder på att det var en tromb som drog fram över Gillberga utanför Eskilstuna på torsdagskvällen.

Ett 15-tal träd knäcktes på Tina Klingspors tomt i Gillberga utanför Eskilstuna tidigt på torsdagskvällen. Flera takpannor på huset hade också rubbats av den kraftiga vinden.

SVT:s meteorolog Nitzan Cohen kan se på radarbilder att flera bymoln med kraftigt regn var utspridda över området under torsdagskvällen.

Han förklarar fenomentet så här:

– En del av molnet suger upp varmluft och en annan del trycker ner kalluft och i gränsen däremellan kan det i vissa fall uppstå en rotation, säger Nitzan Cohen.

Enligt Nitzan Cohen är det hela delvis också ett resultat av jordens rotation.

– Det är en tromb. Om man hamnar direkt under de här bymolnen kan det ställa till stor skada. Det är mycket energi i det här.

Han säger att fenomenet uppstår då och då, men att det är vanligare på sommaren.

– Men det är inte jättevanligt att man får den här typen av åverkan. Men det måste ju hända där folk är för att skador ska upptäckas, säger Nitzan Cohen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer