Möt SVT:s Nyköpingsreporter Robin Persson, se klipp från några av våra lokala reportage – och kolla in hur det gick till förra gången SVT invigde en redaktion i Sörmland, för snart 32 år sedan.

Ny SVT-redaktion i Nyköping stärker bevakningen i östra Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Nu stärker SVT bevakningen av östra Sörmland – med en fast redaktion som har öppnats i Nyköping. Det är en del i en större satsning på lokal journalistik som SVT gör just nu, där vi har gått från att finnas på 27 orter för sex år sedan till 40 i dag.

Tidigare har södra länsdelen bevakats av reportrar från huvudredaktionen i Eskilstuna. För första gången får nu Nyköping en fast SVT-redaktion – och reportern Robin Persson är redan igång med bevakningen.

– Det känns jättebra att få chansen att leverera ännu mer lokal och oberoende journalistik från den här länsdelen, säger han.

Från Östnytt till eget program

Senast SVT öppnade en redaktion i Sörmland var 1989, i Eskilstuna, inordnad under Östnyttredaktionen. Tidigare var länets tv-publik uppdelad mellan Östnytt i Norrköping och Tvärsnytt i Örebro. Men nu täcktes hela länet av samma nyhetsprogram.

2015 utökades redaktionen och SVT Nyheter Sörmland blev ett helt fristående lokalt nyhetsprogram med ett ständigt flöde av nyheter i tv, mobilappen och webbsajten.

Fler perspektiv

Nyköpingsredaktionen är nästa steg i satsningen på lokal journalistik, tillsammans med en utökning av antalet SVT-journalister i Sörmland. Vi går från tio medarbetare till elva.

– Det känns angeläget att vara på plats i länets näst största stad, som också är residensstad och sätet för regionen. Närvaro i Nyköping breddar vår bevakning av Sörmland och tillför fler perspektiv och berättelser, säger SVT:s redaktionschef i Sörmland, Lena Michanek.

SVT siktar på att finnas på minst 45 orter över hela landet inom de närmaste åren.

Vad vill du se mer av i de lokala nyheterna i Sörmland?

Skulle gärna vilja ta upp idrotten i Nyköping Många fina arenor men ingen topp Hur kommer det sig 🤔🤔

Sune Hagberg • Se över den lokala trafiken. Nått måste göras att förbinda Påljungshages Köpcenter med en över eller undergått av motorvägen.
Av och påfarten vid Stenbrovägen.
Avlasta Repslagaregatans födelsedagen.
Lycka till med ert arbete
Mvh
Sune

Mis • Fler nyheter om klimatförändringarnas effekter lokalt och kommunens arbete med den nya koldioxidbudgeten.

SVT Sörmland • Tack för välkomnande Pontus och tack för synpunkter! 😊 Vi tar med oss barnperspektiv, att mindre kommuner inte får glömmas och en önskan om att få veta mer om hur gängkriminaliteten ser ut i Nyköping. Och konstruktiva nyheter är ett absolut fokus framåt. Sändningstiderna kan vi tyvärr inte påverka mer än att lyfta frågan uppåt vid tillfälle. Dock är det många aspekter att ta hänsyn till när en tablå läggs. Ni får gärna tipsa oss om spännande saker som händer, sådant som behöver granskas och goda exempel att lära av. Skriv här eller mejla sormland@svt.se - eller ring redaktionen på 016-161609. Varmt välkomna att höra av er!

Ann Catrine • Barns åsikter och syn på saker

Lantis • Jag håller med om att småorterna inte får glömmas, där finns ofta problem som aldrig tas upp av nån.

Pontus Stenberg • Kul! Välkomna till Nyköping! 😀

Optimist • Lite fler positiva nyheter skulle inte skada!

Mormor • Hur ser det ut med gängkriminaliteten i Nyköping? Det skulle vara intressant få koll på hur många det finns här.

Småstadsbo • Rikta strålkastarljuset mot styret och politiken i de små kommunerna som Oxelösund. Där kan så mycket ske utan att någonting hamnar på förstasidan eftersom det inte har så stort nyhetsvärde för andra än den lilla lokalbefolkningen. Men det finns ett stort behov av att sätta makthavare, politiker, tjänstemän med inflytande etc under lupp och vänja vederbörande vid att man måste kunna stå för det man gör och ta ansvar för konsekvenserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.