Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I år är det fler än någonsin som firar att de fått svenskt medborgarskap. Systrarna Helin och Nalin Ahmad är två av dem, i klippet får du höra vad de tycker är det bästa med Sverige. Foto: Albin Aghamn/SVT

Systrarna Nalin och Helin två av de nya svenska medborgarna

Uppdaterad
Publicerad

Helin och Nalin Ahmad kommer från Syrien och är två av de 1 600 människor i Eskilstuna som blev nya svenska medborgare förra året. I dag var de på Strömsholmen för att delta i nationaldagsfirandet och medborgarskapsceremonin.

Det var fullt av folk som firade nationaldagen på Strömsholmen i centrala Eskilstuna där Kulturskolan, Flens världsorkester och Eskilstuna gardet stod för en del av underhållningen.

Som en del av nationaldagsfirandet uppmärksammades de nya svenska medborgarna. Nationellt var det förra året 89 000 personer som beviljades svenskt medborgarskap.

Viktig dag

Kommunfullmäktigeordföranden Anne-Sofie Wågström (S) hälsade de nya svenska medborgarna välkomna från scenen.

– Vi har valt att ha den här ceremonin på vår nationaldag för att vi tycker att den är viktig för Sverige och våra medborgare.

Se mer från firandet i klippet ovan och möt några av de nya svenska medborgarna.

Nya svenska medborgare i Sörmlands kommuner 2021

Eskilstuna: 1565 

Flen: 218 

Gnesta: 76 

Nyköping: 541 

Katrineholm: 419 

Oxelösund: 161 

Strängnäs: 270 

Trosa: 83 

Vingåker: 82 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.