Misstänkta föremålet: En påse med sprängdeg

Uppdaterad
Publicerad

Det var en påse med sprängdeg som hittades mellan spåren vid Nyköpings tågstation, uppger Lars Hammarsjö, lokalpolisområdeschef i Nyköping. Påsen har flyttats till en säker plats och tågstoppet är hävt.

Larmet kom till polisen klockan 10.02 på tisdagen. Ett föremål låg mellan tågspåren nära centralstationen och polisen fattade misstankar om att det kunde röra sig om en sprängladdning.

Tågen stoppades

En begäran gick snabbt ut till Trafikverket om att stoppa tågtrafiken varpå stationshuset evakuerades. Avspärrningar upprättades kring stationshuset, Pressbyrån och gångtunnlar i närheten. Även Norra Bangårdsgatan stängdes av för biltrafik.

Föremålet flyttades

Vid tvåtiden på eftermiddagen meddelade polisen att det misstänkta föremålet flyttats till en säker plats. Enligt Lars Hammarsjö, lokalpolisområdeschef i Nyköping, rörde det sig om en påse med sprängdeg som nu flyttats till en kasun, en typ av behållare i betong.

– Det nationella bombskyddet gjorde analysen att det saknar en del som gör att det i sin nuvarande form inte kan explodera, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.

Tågstoppet kunde därför hävas och avspärrningarna tas bort. Det är ännu oklart när tågen kan gå som vanligt igen. Enligt SJ:s hemsida ersätter dock bussar på avgångarna 14:47 mot Norrköping och 15:15 mot Stockholm C.

Förundersökning inledd

Polisen har inlett en förundersökning om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Nu får vi börja titta på vem som placerat ut det här och hur det kan ha hamnat där, säger Björn Öberg.

Finns det övervakningsfilmer från platsen?

– Det är inte ovanligt att det finns bilder på perronger och dylikt, så det är någonting vi får börja titta på nu, säger Öberg.

Lisbeth Sommarström Foto: Robin Persson/SVT

Lisbeth Sommarström skulle med ett tåg som nu blivit inställt. 

– Jag ska på ett möte i Norrköping, men det här är viktigare. Det känns ju väldigt obehagligt om det är en bomb, även om det oftast inte är så,  säger hon.

LÄS MER: Mattias bor på vandrarhemmet som evakuerades

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.