Strax efter klockan sex imorse hade ena rälsen på sträckan mellan Kungsör och Arboga gått av. Trafikverket vet i nuläget inte om rälsbrottet inträffade under ett tåg eller efter att det hade passerat.
– Antagligen hade rälsen gått av efter att ett tåg hade passerat, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.
Inte ovanligt med rälsbrott
Enligt Trafikverket är det inte första gången som ett rälsbrott inträffar under det här året.
– Därför har vi en noggrann övervakning över hur spåret mår och vår övervakningsanläggning talar om direkt när något sådant sker och då stoppar vi tågen, säger Bengt Olsson.
Hur har det här kunnat hända?
– När det är vinter och kallt blir stål skörare. Men det kan också handla om att godståg har svårt att märka av när ett hjul har fastnat. Då tappar hjulet sin runda form vilket kan orsaka att en räls spricker.
Hade en olycka kunnat inträffa?
– Jag är ganska övertygad om att det inte hade skett. Det är alltid en elektrisk ström i rälsen och bryts en rälsdel av så bryts även strömmen. Då blir det stoppsignal för alla bakomliggande tåg. Det är detta som ofta kallas för signalfel och det var så det gick till imorse, säger Bengt Olsson.
”I nio fall av tio går inte hjulet av”
Just nu är det oklart om det var ett gods- eller persontåg som hade passerat när rälsen gick av.
Vad hade hänt om rälsen gått av under tåget?
– Ofta händer ingenting eftersom tågen är så pass tunga och sitter stadigt på den andra rälsen. Ibland märker man inte ens av det när det händer under ett tåg. I nio fall av tio går inte hjulen av och hade det hänt så hade tåget bara stannat, säger Bengt Olsson.
Tågen rullar som vanligt
Rälsbrottet som hade upptäckts strax efter klockan sex imorse var fixad en timme senare och alla tåg rullar som vanligt.
Tågesenärerna på sträckan Stockholm-Strängnäs/Eskilstuna/Arboga/Örebro/Hallsberg ska kunna ta sig fram utan problem.