Tältläger för asylsökande föreslås i Flen

Publicerad

Jättuna i Flens kommun föreslås som en möjlig plats för ett asylboende i tält. Förslaget kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Fortifikationsverket.

MSB och Fortifikationsverket har i uppdrag av regeringen att stödja Migrationsverket i arbetet med att uppföra asylboenden i tält. Nu har man identifierat fyra platser, där det skulle gå att ha tältläger.

Platserna är Gävle övningsfält i Gävle kommun, Myttinge i Värmdö kommun, Skogstibble i Uppsala kommun och Jättuna i Flens kommun.

Varje boende föreslås ha mellan 500 och 1 000 platser. Tillsammans ska de fyra lägren kunna hysa cirka 3 000 personer.

”Fick ett telefonsamtal igår”

MSB och Fortifikationsverket har haft en första kontakt med berörda kommuner och länsstyrelser för att informera om den pågående planeringen.

– Jag fick ett telefonsamtal om detta igår. Migrationsverket har redan verksamhet i Flens kommun, därför borde man titta på andra kommuner istället, säger kommunalrådet Jan-Erik Larsson (S).

Ska kunna drivas i tre år

– Det är många asylsökande i vår kommun. Vi har tagit ett stort ansvar redan. Många kommuner hänvisar till att de har brist på lägenheter, men när det gäller att sätta upp tält borde det vara lättare, säger Jan-Erik Larsson (S).

Det kommer att ta uppemot ett år att ställa tältlägren i ordning. De ska sedan kunna drivas i tre år. För att kunna starta arbetet krävs också ett beslut av regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer