Folktandvårdens avgifter höjs nästa år med närmare sex procent, den högsta höjningen på länge. Foto: SVT/Arkiv

Högsta höjningen på åratal: Så mycket kostar ett besök hos tandläkaren i Sörmland 2023

Uppdaterad
Publicerad

Snart blir det dyrare att gå till tandläkaren. Höjningen som föreslås inom folktandvården nästa år är den högsta på många år, och ett tandläkarbesök närmar sig nu tusenlappen.

Avgifterna för besök och behandlingar höjs i snitt med 5,9 procent. Ett vanligt rutinbesök hos tandläkare kommer att kosta 953 kronor, mot 900 kronor i dag, före det allmänna tandvårdsbidraget.

2015 kostade samma undersökning 771 kronor. Höjningarna har sedan dessa legat på ett par procent per år. 2020 var avgiften för en tandläkarundersökning 861 kronor.

”Rimliga höjningar”

Den högre höjningen nästa år förklaras av ökade kostnader och förväntad prisutveckling. I sin utredning menar regionen dock att ökningen ligger strax under inflationsprognosen.

”För de flesta patienterna blir de föreslagna prishöjningarna rimliga och t.o.m. något under allmän inflation”, står det i underlaget till politikernas beslut.

Det är på tisdag som regionstyrelsen väntas klubba igenom de nya priserna för folktandvården. Slutligt beslut tas sedan i regionfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.