Brandchefens tips: Tänk på det här – om du ska elda egen majbrasa

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det valborgsmässoafton och i år är det inga covidrestriktioner när det gäller allmänna sammankomster. Majbrasor ordnas på flera ställen runt om i Sörmland och många vill säkert också passa på att själva elda upp sitt trädgårdsavfall.

– Tänder du brasan är du ansvarig för att den släcks, säger Marcus Asplund, chef för förebyggande verksamheten, Västra Sörmlands räddningstjänst i Katrineholm.

Just nu finns det inget eldningsförbud i länet, men Marcus Asplund poängterar att det är stor risk för gräsbränder i helgen.

– Men det som är lite oroväckande är att i början på nästa vecka är det stor risk för skogsbrand också, säger han.

I Katrineholm och Vingåkers kommuner är det även eldningsveckor nu, ett tillfälle för boende i tätbebyggda områden att bränna sitt trädgårdsavfall.

– Det är ju inte fritt fram att elda hur som helst utan i små kontrollerade brasor och kolla med grannarna först, säger Marcus Asplund.

Mer information om hur, vad och när du får elda hittar på respektive kommuns hemsida och hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

I klippet ger Marcus Asplund lite goda råd för din trädgårdseldning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.