Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in till Terje Lindberg som berättar hur livet var som hemlös – och vad den egna bostaden har betytt. Foto: Fanny Asplund/SVT

Terje sov i containrar och bilar – nu firar han jul i egen lägenhet genom Bostad först

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunabon Terje Lindberg var hemlös i drygt två år till följd av hans dåvarande spelmissbruk. För ett och ett halvt år sedan fick han en egen lägenhet och behöver inte längre sova utomhus i minusgrader.

– Det har räddat mitt liv, säger han.

Terje Lindberg fick sin lägenhet genom Stadmissionens modell Bostad först. När SVT är på besök hos Terje Lindberg visar han upp sin ljusslinga på balkongen och julstjärnan i fönstret, som han fått från härberget.  

– Jag har inte haft någon på en 10-15 år, så det är helt nytt för mig. Men det är kul och det lyser upp om inte annat, lite julkänsla kanske, säger han.

Jakt efter sovplats

För Terje är högtider som julen tuffa, då blir ensamheten påtalig och i år kan han inte ta sig till familjen som finns utomlands. Under tiden som hemlös var julen inget han reflekterade särskilt mycket över, utan då var varje dag en jakt efter sovplats. 

– Det är inga roliga tider överhuvudtaget, det är kallt och eländigt. Men som hemlös är det kallt många dagar på året, säger han.

”Viktiga saker i livet”

I dag är Terje tacksam över att veta var han ska sova om nätterna.

– En varm dusch och en go säng, det är viktiga saker här i livet, säger han.

I videoklippet ovanför visar Terje Lindberg sin bostad och berättar vilka platser han brukade sova på som hemlös. 

Detta är Bostad först:

Hemlösa människor ges möjlighet att få en egen bostad med samma villkor som för andra hyresgäster, att man ska följa de krav som finns i hyreskontraktet.

Det finns inga krav från verksamhetens sida att personen ska vara fri från alkohol för att behålla hyreskontraktet och ett mobilt boendestödteam erbjuder stöttning efter individens behov.

Bostad först genomförs på uppdrag av Eskilstuna kommun.

Källa: Stadmissionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.