Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om Eskilstunabornas första bostad – så var den och så fick de den. Foto: SVT

Tiotusentals står i Kfasts bostadskö i Eskilstuna – men ingen bostadsbrist

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunas största bostadsbolag, kommunala Kfast, har 30 000 personer som står i kö för att få en lägenhet. Men fastighetsutvecklingschef Robert Brånn tycker inte att kön är ett problem.

Han menar att många som står i kön inte är aktiva sökande utan bara vill ha möjlighet att byta bostad i framtiden.

– Den lever sitt eget liv. Kunden måste själv vara aktiv och söka, säger han.

Som SVT tidigare har rapporterat pågår flera större byggen runt om i Eskilstuna där Kfast står som byggherre. Just nu är bolaget i färd med att bygga runt 700 nya lägenheter.

Ingen bostadsbrist

Trots köns storlek vill Brånn inte tala om att det skulle råda bostadsbrist i Eskilstuna. Något som ungdomar som vi pratat med håller med om:

– De flesta har haft väldigt enkelt att få lägenhet. Det byggs ju nytt hela tiden, säger eskilstunabon Ludwig Forzelius.

Alla som står i kön efterfrågar heller inte samma typ av lägenheter. Det finns till exempel olika köer för seniorer eller för de som söker trygghetsboende. Det finns även grupper som är prioriterade som studenter som kan söka direkt via Bostad Eskilstuna.

Hör om några Eskilstunabors första bostad i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.