Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sofia Liedberg, tjejjouren Meja, om skuldkänslor vid sexuella övergrepp

Tjejjouren: ”Det är förövaren och inte offret som ska känna skam”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan drygt ett år har vi en samtyckeslag som i korthet innebär att sex ska vara frivilligt – annars är det olagligt. Tjejjouren Meja i Eskilstuna uppmärksammar nu den digitala kampanj som Brottsoffermyndigheten går ut med för att belysa frågan.

Enligt tjejjouren Meja är det fortfarande många som inte riktigt vet hur lagen ska tolkas.

– Vi tycker det är jätteviktigt att vi fortsätter att nå ut till unga. Vi jobbar bland annat mycket med övningar i hur man kan se ja- och nejsignaler med kroppsspråk och tonläge, säger Sofia Liedberg, projektledare på tjejjouren Meja.

”Tjatsex”

Just nu är det en stor digital kampanj som Brottsoffermyndigheten går ut med och som fokuserar på att sex alltid ska ske frivilligt – annars är det ett brott. På tjejjouren Meja menar man att man kan vara ett brottsoffer i en fast relation utan att tänka på det.

– Tjatsex kan vara ett exempel på det. Man kanske säger nej vid upprepade tillfällen och till slut orkar man inte säga nej mer – utan går med på någonting som man egentligen inte vill, säger Sofia Liedberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer