Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så riskerar Volvos fabriksområde bli en dyr historia för Flens kommun. Se området som det handlar om och hör styrelseordföranden för Flens kommunfastigheter, Anders Iwerbo (C), samt kommunalrådet Ann-Charlotte Munter (S). Foto: Björn Jansson/SVT

Tom Volvofabrik riskerar att bli mångmiljonsmäll för Flen

Uppdaterad
Publicerad

I sommar betalar Flens kommun 74 miljoner kronor för att ta över Volvos lokaler i centrala Flen. Det är betydligt mer än marknadsvärdet och ägandet riskerar kosta kommunen en miljon kronor i månaden. Det visar beräkningar från det egna bolaget Flens kommunfastigheter (FKAB).

Mitt i Flen finns Volvos fabrik där företaget renoverar motorer. Lokalerna är inte riktigt ändamålsenliga och företaget är nu på väg att flytta verksamheten till industriområdet Talja i utkanten av Flen.

När Volvoflytten är klar tar Flens kommun överlokalerna. Priset på 74 miljoner kronor kom parterna överens om redan 2019.

Överstiger marknadsvärdet

I en skrivelse till kommunstyrelsen uppger FKAB att köpesumman “markant överstiger ett beräknat marknadsvärde” och att kommunen riskerar att få skriva ned värdet på fastigheten.

– En nedskrivning får direkta konsekvenser för kommunens resultat, säger Anders Iwerbo (C), styrelseordförande i FKAB.

När affären gjordes upp anlitade Flens kommun och Volvo varsin värderingsfirma. Flens kommun kom fram till att fastigheten var värd runt 56 miljoner kronor och Volvos värdering menade att värdet låg på mellan 86 och 120 miljoner kronor.

– Köpeskillingen hamnade någonstans mittemellan, konstaterar kommunalråd Ann-Charlotte Munter (S).

Tomma lokaler kostar

Bolaget räknar att själva ägandet av fastigheten kan bli kostsam. Om inte stora delar av byggnaderna kan hyras ut riskerar köpet att kosta Flens kommun flera miljoner om året utöver köpeskillingen. Detta i en situation där Flens kommun gör vad den kan för att sänka kostnader inom andra områden som till exempel skolan.

Munter är dock inte orolig. Visserligen kan affären medföra kostnader men hon har gott hopp om att hitta nya hyresgäster.

– I det långa loppet kommer det här att löna sig ekonomiskt, säger Ann-Charlotte Munter.

I videoklippet ovanför: Så riskerar Volvos fabriksområde bli en dyr historia för Flens kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.