Fyrverkerier vid Nyköpings hus. Foto: Pontus Stenberg

Tonåring sköt raketer mot folksamling i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Under nyårsnatten fick Sörmlandspolisen flest samtal om fyrverkerier. Det har antingen handlat om personer som är yngre än 18 år som använt smällare eller raketer som riktats rakt in i folksamlingar.

Polisen i Sörmland fick rycka ut på 150 ärenden under nyårsnatten. Det är fler jämfört med förra året då polisen hanterade 115 ärenden. Dock greps färre personer inatt jämfört med förra året och inga grova våldsbrott har inträffat.

– Vi hade en del att göra, mycket rörande raketer, bränder och fyrverkerier men de grövsta brotten har uteblivit, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg.

Unga personer hanterade pyroteknik

En person greps under nyårsnatten i länet. Det var en kille i 15-årsåldern som ska ha skjutit raketer in i en folksamling i centrala Nyköping.

– Han greps enbart för att han inte kunde uppvisa sin identitet. När vi fick fram identiteten lämnades han över till vårdnadshavare, säger Dennis Johansson Strömberg.

Personen är misstänkt för framkallande av fara för annan, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt våldsamt motstånd. Enligt polisen ska ingen person ha skadats fysiskt.

Även polisen i Katrineholm har fått hantera flera ärenden gällande unga personer som skjutit fyrverkerier mot folksamlingar eller hanterat smällare på ett felaktigt sätt.

Bränder på flera håll i länet

Det har även brunnit på flera håll i länet. Bilbränder, containerbränder samt cykelbränder är något av det som kommit till polisens kännedom. Det har dock handlat om mindre bränder.

– Utöver det har det varit en hel del stök och bråk kopplat till krogmiljön och alkoholen. Vi har hanterat flera bråk- och misshandelsärenden, men ingen person ska ha fått allvarliga fysiska skador i samband med händelserna, säger Dennis Johansson Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.