Foto: TT

Tonåring döms för att ha spridit nakenbild på klasskamrat

Uppdaterad
Publicerad

En tonåring i Strängnäs kommun har dömts för olaga integritetsintrång efter att ha publicerat en bild på sin klasskamrats nakna överkropp på Snapchat.

Det hela började hösten 2015 när målsägande la ut en bild på sin nakna överkropp på Instagram. Hon ångrade sig kort därefter och 40 minuter senare var bilden borttagen. Bilden ska ha spridits till högst 30 personer.

I mars i år ska sedan en före detta klasskamrat till målsägande ha lagt ut bilden, med övertäckt ansikte, på socialamedie-forumet Snapchat. Bilden ska ha publicerats utan målsägandes samtycke och ska ha hunnit visats för drygt 20 personer.

Döms för integritetsintrång

Nu finner tingsrätten, trots att ansiktet var dolt, att bilden är integritetskänslig och har kunnat medföra allvarlig skada för mälsägande. Hon döms för olaga integritetsintrång till 30 dagsböter, och ska även betala skadestånd till målsägande.

– Det här är relativt ny lagstiftning och det var intressant att se var gränserna går. Det var glädjande att tingsrätten höll med mig, säger Immanuel Winbergh, åklagare i fallet.

”Bristande kontroll på internet”

Lagen stiftades den förste januari i år och innebär att man inte får sprida känsliga uppgifter kring en annan persons privatliv, utan samtycke. Det kan till exempel gälla bilder på skadade, sjuka eller nakna personer.

Har sociala mediers utbreddhet bidragit till att lagen stiftades?

Det har bidragit, men lagen är teknikneutral. Men det finns en bristande kontroll över vad som sprids på internet. Och det är bra om ungdomar får reda på den här lagen för det här är inte helt ovanligt, säger Immanuel Winbergh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer